31.08.2016 07:00

Harjoittelijana OWS:lla sanomanvälityksen parissa

Insinööriopintoihin kuuluu 30 opintopisteen mittainen työharjoittelu. Harjoittelu on kolmannen ja neljännen opiskeluvuoden välissä. Suoritan opintoihini kuuluvan työharjoittelun OWS:llä. Harjoitteluni kestää n. 6kk ja toimin sinä aikana sanomaliikenteen valvonnassa ja asiakastuessa. Insinööriopinnot antavat hyvän pohjan moneen IT-alan työtehtävään, mutta käytännön asiat opitaan vasta töissä tekemällä.

 

Miten päädyin harjoittelijaksi OWS:lle?

Kouluni (SeAMK) järjesti viime keväänä työelämätapahtuman, jossa opiskelijat ja yritykset pääsivät kohtaamaan toisiaan.  Yksi yritysständeistä oli OWS:n ja sillä esiteltiin alaa, josta en aikaisemmin ollut kuullutkaan. Suuntautumisalani (ohjelmistotekniikka) vuoksi ehkä helpoin harjoittelupaikka olisi ollut ohjelmistoihin, käyttöliittymiin tai internetsivuihin liittyvä työpaikka. Kuitenkin OWS ja koko ala oli minulle ennalta tuntematon ja mielenkiinnon siemen jäi takaraivoon itämään.

Seuraavan parin viikon ajan pyörittelin asiaa päässäni ja päätin hakea harjoittelupaikkaa, sillä ala vaikutti mieleenkiintoiselta. Se kannatti ja olen ollut valintaani tyytyväinen! Toivon OWS:n työnantajana olevan tyytyväinen harjoitteluuni.

 

Työharjoittelun arkea

Työharjoittelussani toimin siis sanomavalvonnassa sekä asiakastuessa. Kun sanoma pysähtyy virheeseen, pyrin selvittämään virheen syyn, mahdollisesti korjaamaan sen tai ilmoittamaan asiasta eteenpäin, mikäli tarvetta. Sanomamuunnosten, verkkolaskujen ja EDI-sanomien maailma ei ennen työharjoittelua ollut ollenkaan tuttu. Tavoitteena oli ensin oppia ymmärtämään, miten asioihin liittyvät kokonaisuudet toimivat.

Koulussa on kyllä ollut kursseja, joissa joitain sanomissa käytettyjä tiedostomuotoja ja niiden standardeja on käyty läpi. Se auttoi alkuun, mutta silti töissä tuli varsinkin ensimmäisinä viikkoina niin paljon uutta asiaa, että informaation sisäistämisessä on ollut haasteensa. Onneksi heti harjoittelun alussa minulle pidettiin perehdytys yrityksen perustoiminnasta, sekä sanomien kulusta. Kun ymmärrystä hiukan kertyi lisää, sain tarkentavaa oppia sanomaliikenteestä. Se omalta osaltaan auttoi ymmärtämään, miten asiat toimivat.

Heti harjoittelun alussa huomasinkin, että virhetilanteiden ja niiden ratkaisujen kirjoittaminen ylös helpottaa oppimista ja omista muistiinpanoista on myös helppo tarkistaa jälkikäteen, miten on asian aikaisemmin hoitanut. Tällä hetkellä tuon muistiinpanona toimivan Word-dokumentin koko on paisunut aika suureksi, mutta ensimmäisten sivujen asiat näin jälkikäteen tuntuvat jo varsin simppeleiltä ja rutiinilta. Käytännössä kuitenkin päivä tulee kysyttävää kokeneilta työkavereilta, sillä oppimista ja muistamista on niin paljon.

Työharjoittelussa on tärkeää, että voi mukisematta kysyä heti ongelman tultua eteen. Työympäristönä OWS on ollut juuri sellainen, jossa uskaltaa pyytää apua ja myös ”tyhmiä” kysymyksiä uskaltaa esittää. On mukava työskennellä yrityksessä, jossa työilmapiiri on mukava ja välitön. Tunsin itseni tervetulleeksi yritykseen heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Yksi erityisesti mieleen jäänyt tapahtuma oli, kun parin kuukauden harjoittelun jälkeen koitti ensimmäinen yksin tehty työpäivä sanomavalvonnassa ja muistan, kuinka jännitin asiaa kuin pikkupoika ensimmäistä koulupäiväänsä. Mutta hyvinhän se meni, ja työkaverit olivat Skype-yhteyden päässä, jos tarvitsin apua. On mukavaa, kun luotetaan.

Nyt harjoittelua on jäljellä vielä kuukausi ja uutta oppimista vielä edessä. Työharjoittelu on jättänyt minuun kipinän ja kiinnostuksen alaan ja sen työtehtäviin ja tulevaisuudessa toivonkin työllistyväni alalle.

Tutustu OWS Finlandiin

 

Sami Virtanen

Insinööriopiskelija, joka toimii sanomaliikenteen päivystyksessä ja asiakastuessa. Harrastaa teknistä valokuvausta ja muuta nörtteilyä, jos perheen arjelta ehtii.