Verkkolaskuja on kahdenlaisia. Ostolaskuja ja myyntilaskuja.
Ostolasku = Yrityksesi vastaanottaa laskun. Yrityksesi on siis ostanut jotakin ja saa palveluntarjoajalta tästä laskun.
Myyntilasku = Yrityksesi lähettää itse laskun. Joku on siis ostanut yritykseltäsi jotakin ja nyt laskutat ostajaa.
Yritykseksi palveluntarjoajat, toisin sanoen toimittajat, lähettävät laskuja sinulle. Sinulla on mahdollisuus vastaanottaa laskut paperilaskuna postilaatikkoon tai sähköisenä laskuna suoraan niitä hoitavaan järjestelmään, kuten toiminnanohjaus- tai taloushallintojärjestelmään. Verkkolaskun vastaanotto on tämä jälkimmäinen vaihtoehto.
Yleisin ongelma verkkolaskujen vastaanotossa on se, ettei yritys tiedä, mistä lähteä liikkeelle. Tähän ongelmaan on kuitenkin yksinkertainen ratkaisu. Kun on yhteydessä palveluntarjoajaan, ei itse tarvitse tietää tai tehdä kovinkaan paljoa.
Usein verkkolaskujen skannauspalvelu otetaan käyttöön toimintoja sähköistettäessä. Skannauspalvelua on kahdenlaista:
Mikäli sinulle lähetetty lasku on verkkolasku, sisältää se automaattisesti kaikki laskussa olevat tiedot. Mukaan tulevat myös laskunkuva ja muut mahdolliset liitteet.
Mikäli sinulle lähetetty lasku on käyttänyt skannauspalvelua, vastaanottamasi verkkolasku sisältää yleisesti vain maksamiseen tarpeelliset tiedot, kuten hinnan, tilinumeron, viitenumeron ja viimeisen maksupäivän. Yleensä skannatut verkkolaskut eivät sisällä rivitietoja. Rivitiedot saadaan tarvittaessa mukaan laskuihin. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole tarpeellistä, sillä verkkolasku sisältää sähköisen pdf-kuvan laskusta ja liitteistä, josta pääset tarkastelemaan laskun sisältöä tarkemmin.
Moni yritys on kyllästynyt paperilaskujen käsittelyyn. Kun laskut saapuvat postilaatikkoon paperiversioina, pitää ne käsitellä manuaalisesti. Tämä vie aikaa. Verkkolaskut yleisesti siis vähentävät paperin määrää, manuaalisuutta ja säästävät näin aikaa ja kustannuksia.
Jotkut yritykset saattavat joutua ottamaan verkkolaskut käyttöönsä myös pakolla, sillä toimittajat eivät suostu enää paperilaskujen lähettämiseen. Vaikka toimittaja tähän vielä suostuisikin, sisältävät paperilaskut yleensä muutamien eurojen suuruisen paperilaskulisän. Senkin voisi säästää.
Sinua saattavat kiinnostaa myös seuraavat blogitekstimme: